Olutopas – näin valitset sopivan oluen

Erityyppisten oluiden valitseminen ruokajuomaksi saattaa aiheuttaa epäröintiä. Olut on mainio ruokajuoma ja eri oluttyypit soveltuvat erilaisille ruokalajeille makunsa voimakkuuden perusteella. Kevyet, miedot ja vaaleat oluet sopivat hyvin miedon makuisten ruokien kaveriksi. Voimakkaat maut taas kaipaavat aromeiltaan vahvempia oluita. Makujen kanssa voi myös leikitellä. Herättele makunystyröitä erilaisin makuyhdistelmin esimerkiksi tarjoamalla sitruunaista olutta sitruunaan vivahtavan ruokalajin kanssa. Uskaliain kokki iskee ruokapöytään kontrasteja valitsemalla esimerkiksi hapokasta olutta suolaisen kalan kanssa.

Jos oikean oluen valinta askarruttaa, saat taatusti asiantuntevaa palvelua pienpanimoiden omista myymälöistä sekä erilaisten alkoholijuomien jälleenmyyjiltä. Ruokaravintolassa tarjoilijat osaavat suositella juuri sopivia oluita valitsemasi ruokalajin kyytipojaksi.

Erilaiset oluttyypit

Lager – raikkaita, tasapainoisia pohjahiivaoluita. Sopii hyvin nautittavaksi kevyiden kalaruokien, vaaleiden lintujen ja lihan sekä itämaisten makujen kanssa.

Tumma lager – aromaattisen makeita, pehmeitä pohjahiivaoluita suklaisella, karamellimaisella, kahvisella aromilla. Soveltuu juomaksi tuhdeille liharuoille, lihaisille makkaroille ja lampaalle.

Vahva lager – rikkaan maltaisia, runsaan alkoholin pyöristämiä pohjahiivaoluita. Vartaat, lihapadat, riista.

Vehnäolut – pintahiivaoluita, joiden väriskaala yltää vaaleasta ja kirkkaasta aina samean tummaan. Hedelmäisissä aromeissa sitrusta, vaniljaa, banaania. Vaaleammat vehnäoluet toimivat kalaruokien, sushin, vaalean lihan ja vaalealihaisten lintujen kanssa. Tumma vehnäolut sopii riistaruokiin.

Pils – perusolemukseltaan kuivahkoja pohjahiivaoluita, joiden aromeihin humalointi tuo yrttisyyttä ja kukkaisuutta, mausteisuuttakin. Pils sopii pizzojen, makkaroiden ja rasvaisten kalaruokien olueksi.

Porter, Stout – tummien mallaslaatujen pintahiivaoluita, joiden aromeissa erottuvat mämmi, leipä, kahvi ja tumma suklaa. Porterit ja stoutit sopivat erinomaisesti juusto-oluiksi sekä kahvin ja suklaan makuisille jälkiruoille.

Ale – pintahiivaoluita, jotka vivahtavat usein karamellimaiseen makeaan, hedelmäisiin ja monipuolisiin aromeihin. Humaloinnin vahvuudesta riippuen maku kääntyy vahvasti kukkaisenkin puolelle. Alet ovat hyviä juusto-oluita. Monipuolisuutensa vuoksi ne sopivat nautittavaksi sellaisenaankin, mutta myös kanaruokien ja pastojen kaveriksi.

IPA – kirjainyhdistelmä IPA tulee sanoista India Pale Ale. Se tarkoittaa pintahiivaoluiden alatyyppiä, joka kehitettiin 1700-luvulla, jotta olut säilyisi pitkällä merimatkalla Iso-Britanniasta Intiaan. IPA-oluet ovat useimmiten voimakkaita, vahvasti humallettuja oluita, joiden katkeruutta mitataan IBU- ja EBU-arvoilla (International/European Bitterness Units). Katkeruuteen vaikuttaa myös se, mitä maltaita oluessa on käytetty ja onko olut suodattamatonta. IPA sopii juomaksi grilliruokien kanssa. IPA-oluiden ja sinihomejuuston liitto on kuin taivaassa solmittu.