Oma kotipanimo

Craft beer -buumi alkoi 2010-luvun lopulla, ja nykyajan trendi on se, että olutta juodaan jostain muusta syystä kuin vain humaltumiseen. Olutkulttuuri on Suomessakin alkanut muistuttaa viinikulttuuria, eli juoman yhteydessä mietitään yhä enemmän sen kanssa nautittavaa ruokaa. Pienpanimoita on syntynyt kovalla tahdilla ja niiden kautta on päästy kokeilemaan melko omalaatuisiakin oluita.

Mutta mitä tehdä, jos kaikki on jo käyty läpi ja uusia makunautintoja pitäisi saada? Oletko kenties pienpanimoiden innoittamana alkanut miettiä oman oluen valmistusta? Tässä artikkelissa vastaamme aiheen tiimoilta yleisimpiin kysymyksiin, jotta sinun on helpompi etsiä tarvittavaa lisätietoa ja että pääset noin ajatuksen tasolla alkuun kotipanimollasi.

Onko se laillista?

Moni miettii, onko oman oluen paneminen laillista, jos ei ole virallisesti panimo. Vastaus on kaikessa lyhykäisyydessään kyllä. Käymisteitse saa valmistaa mietoja alkoholijuomia omaan käyttöön ilman mitään lupia. Näin ollen saat siis valmistaa oluen lisäksi myös siideriä, simaa ja viiniä.

Sipilän hallituksen aikana alkoholilakia vapautettiin hieman: vahvojen oluiden kauppaan tulon lisäksi myös kiljun teko on nykyään laillista.

Täytyykö osata kemiaa ja matikkaa?

Eipä oikeastaan. Riittää, että ymmärrät, miten hiiva toimii, ja se kuuluu ennemminkin biologiaan. Hiiva tarvitsee toimiakseen tarpeeksi lämpimän ympäristön ja sokeria ruuakseen. Jos käytät kuivahiivaa, kannattaa se herätellä ennen käymisastiaan lisäämistä esimerkiksi kahvimukissa, jossa on desilitra vettä ja lusikallinen sokeria.

Internetistä löytyy paljon erilaisia kaavoja ja taulukoita, joiden avulla näkee, paljonko esimerkiksi sokeria tarvitaan, joten itse ei juurikaan tarvitse osata laskea mitään.

Mitä jos epäonnistun?

Ei ole loogista olettaa, että saat ensimmäisellä kerrallasi tehtyä palkinto-olutta. Harjoitus tekee tässäkin asiassa mestarin ja kotona paneminen voi olla oivallinen tilaisuus oppia kärsivällisyyttä.

Joka tapauksessa kotona pantu olut on aina persoonallisen makuista ja siksipä edustaa craft beer -kulttuuria oikein kunnolla.

Voiko tästä saada ammatin?

Kyllä voi. Monet nykyiset pienpanimot ovat saaneet alkunsa siitä, että esimerkiksi kaveriporukka on alkanut panemaan kotona olutta. Jahka tekniikka on hiottu kuntoon kotioloissa, on porukalla tarvittava itseluottamus alkaa pyörittää toimintaa ihan ammattimaisesti.

Oluen valmistus ei ole rakettitiedettä, vaan pienpanimon perustaminen on yleensä tapa saada oma hyväksi havaittu olut levitykseen ja siitä pieni palkkio.